Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Περικλής Τσαπάρης


Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Πολύ πιο φτωχός απομένει από σήμερα ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός με την τεράστια απώλεια μιας από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών στην ελληνική κοινωνία της Αλεξάνδρειας: του γνωστού σε όλους μας, του συμπαθούς σε όλον τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, «γιατρού» Περικλή Τσαπάρη, του ανθρώπου που στήριξε όσο κανείς άλλος με την αγάπη του τον ναό των Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ, αλλά και έγινε γνωστός σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό για το εκπληκτικής ομορφιάς εστιατόριό του, «Ζεφύριον», που εδώ και πάνω από μισό αιώνα ανέπνεεε «Ελλάδα», γεμάτο από ζωγραφιές με ελληνικά τοπία, αλλά κυρίως με την ίδια την πνοή που τού έδινε ο ιδιοκτήτης του.
Ο γιατρός, έτσι τόν λέγανε όλοι, μπορεί να μην άσκησε το επάγγελμα διότι ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα του, που ήρθε και εγκαταστάθηκε στο Αμπουκίρ από τα Άνω Πεδινά του Ζαγορίου της Ηπείρου, αλλά ήταν ο ίδιος ένας πραγματικός γιατρός για όλη την μικρή κοινωνία του παραθαλάσσιου Αμπουκίρ, 15 περίπου χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια.
Δεν υπήρχε ούτε ένας κάτοικος της περιοχής που να μην έλεγε έναν καλό λόγο για αυτόν, καθώς ο αείμνηστος Περικλής Τσαπάρης είχε πάντα την πόρτα αλλά και την καρδιά του ανοιχτή να βοηθήσει όλους όσοι ζητούσαν τη βοήθειά του.
Μαζί με την αξιοσέβαστη σύζυγό του, την Βιβή Τσαπάρη, στάθηκαν μέχρι σήμερα οι στυλοβάτες μίας μακρόχρονης παράδοσης, που είχε να κάνει με την διατήρηση όσων απέμειναν από την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ελληνική Κοινότητα του Αμπουκίρ.
Φρόντιζαν την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, έκαναν τις πανηγύρεις, φιλοξενούσαν τους επισκέπτες και όλα τα έκαναν από καρδιάς.
Όπως, από καρδιάς, ο Περικλής Τσαπάρης πάντοτε μέσα από την ψυχή του υποδεχόταν τον κάθε επισκέπτη στο γραφικό «ΖΕΦΥΡΙΟΝ», επισκέπτες που ήταν αμέτρητοι. Από το εστιατόριό του, που κτυπάει το κύμα της θάλασσας, πέρασαν Αρχηγοί κρατών, Ελλάδας, Αιγύπτου και άλλων χωρών, καλλιτέχνες, Απόδημοι όλου του κόσμου, και όλοι είχαν να πουν έναν εξαιρετικό λόγο, όχι μόνο για τα προσφερόμενα, αλλά κυρίως για τη δυνατή ψυχή του αεικίνητου Περικλή Τσαπάρη, που πάντοτε ντυμένος με το υπέροχο κλασσικό στυλ του, υποδεχόταν τους επισκέπτες και φιλοξενούμενους με την παραδοσιακή ηπειρώτικη φιλοξενία, καταγόμενος ο ίδιος από το Ζαγόρι της Ηπείρου, καθώς εκεί γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1929, στα Άνω Πεδινά.
Η δυνατή καρδιά του μεγάλου Αιγυπτιώτη τελικά δεν άντεξε. Οι έντονες ενοχλήσεις τόν οδήγησαν σε νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας, όπου μία μέρα μετά, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 85 ετών.
Μάλιστα, για την προσφορά του στους Ηπειρώτες, είχε τιμηθεί και από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Καΐρου, του οποίου είχε ανακηρυχτεί Μεγάλος Ευεργέτης, ενώ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας είχαν γράψει για την πολυσχιδή του προσωπικότητα.
Τη μεγάλη του προσωπική θλίψη αλλά και εκ μέρους όλης της Κοινοτικής Επιτροπής Αλεξανδρείας, για την τεράστια απώλεια που αφήνει ο Περικλής Τσαπάρης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Σιόκας.
Ο Περικλής Τσαπάρης, ένας πραγματικός Ακρίτας του Ελληνισμού, ήταν από τους τελευταίους πραγματικά μεγάλους Αιγυπτιώτες.
Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο!
Το τελευταίο «αντίο» θα τού πουν οι αμέτρητοι φίλοι του το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία του στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.
Δεν θα μπορέσουμε να τον ξεχάσουμε ποτέ!
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

πηγή: http://pyramisnews.gr/apeviose-o-periklis-tsaparis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου