Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Καταγραφή του έργου των Πανωσουδενιωτών αγιογράφων

Στα πλαίσια της Έκθεσης Αγιογραφίας του Γρηγόρη Μάγκου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων Άνω Πεδινών παρουσιάστηκε στις 24 Αυγούστου η καταγραφή του έργου των Πανωσουδενιωτών αγιογράφων.
Ο Γρηγόρης Μάγκος ασχολείται αρκετά χρόνια με αυτό το θέμα και έχει κατορθώσει να συλλέξει αρκετές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το έργο των αγιογράφων των Πάνω Σουδενών. Πρόκειται για έργα του ιερέα Παπα-Ιωάννη, που έζησε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, του γιου του, Λαζάρου, ο οποίος ήταν και ο σημαντικότερος αγιογράφος αυτής της ομάδας, και του ανηψιού τους Λάζαρου Κανίκη.
Η παρουσίαση αρχικά επικεντρώθηκε στο έργο των αγιογράφων στη γενέτειρά τους και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην καταγραφή του έργου τους στο υπόλοιπο Ζαγόρι, αλλά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο (Βόρεια Ήπειρος, περιοχή Ζίτσας, Μετέωρα, Ξάνθη.)
Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια ανάλυση για τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των έργων τους, τις επιρροές από τη βυζαντινή αλλά και τη δυτική αγιογραφία, τις σχέσεις τους με τους Καπεσοβίτες συναδέλφους τους.
Η έρευνα θα συνεχιστεί, για να γίνει μια πλρέστερη καταγραφή, αλλά και, αν είναι δυνατόν, φωτογραφική απεικόνιση των έργων των Πανωσουδενιωτών αγιογράφων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου