Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων



Δυο ευχάριστες ειδήσεις, που μας δίνουν θάρρος και δείχνουν ότι οι ομονοούσες κοινότητες και η κοινή γνώμη μπορούν να θέσουν αναχώματα στην καταστροφική επέλαση των πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών.

Μεγάλη νίκη των Μάγια:

απαγορεύτηκαν τα γενετικώς τροποποιημένα φασόλια σόγιας

Οι Μάγια της Περιφέρειας Campeche μόλις κέρδισαν μια νομική μάχη που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια και κατάφεραν να απαλλαγούν από τη Monsanto και την γενετικώς τροποποιημένη σόγια της.

Μετά την απαγόρευση του ΓΤ αραβοσίτου στο Μεξικό, κέρδισαν ακόμη μία σημαντική μάχη  ενάντια στα μονοπώλια της βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ τριών κοινοτήτων Μάγια από το δήμο Hopelchén, που τόλμησαν να τα βάλουν με το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Τροφίμων και την Γραμματεία Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Γεωργίας υποχρεώνεται να διεξάγει όλους τους σχετικούς ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει φυτευθεί ΓΤ σόγια στις κοινότητες Pachen και Cancabchen του δήμου Hopelchén. Μόλις πριν από δύο χρόνια, το ίδιο Υπουργείο επέτρεψε τη φύτευση της γενετικώς τροποποιημένης σόγιας Roundup Ready της Monsanto  στην περιοχή, μολύνοντας περισσότερα από 253.000 εκτάρια, με σπόρους-δηλητήρια, που προκαλούν ακόμη και στειρότητα.

Πιο δυναμικά αντέδρασαν οι μελισσοκόμοι της Campeche και ξεσηκώθηκαν, αποκαλώντας την επιρροή της Monsanto «ρύπανση της παραγωγής», ρύπανση που προκάλεσε απώλεια εισοδήματος και κλείσιμο των διεθνών αγορών για πολλούς μελισσοκόμους.

Μετά από δύο χρόνια οι Μάγια κέρδισαν το δικαίωμα για καθαρή γεωργία. Αυτές οι μικρές κοινότητες αυτοχθόνων ήρθαν σε αντιπαράθεση με την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιοτεχνολογία και κέρδισαν.  Είναι ένα παράδειγμα για όλους μας.



Οριστικό «όχι» της Γαλλίας στο «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της Monsanto


Την τελική έγκριση στο νόμο που απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στη Γαλλία έδωσε η Γερουσία, με την αιτιολογία ότι συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η απαγόρευση, που είχε προηγουμένως επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο και υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση, αφορά την ποικιλία MON810 της Monsanto, όμως ο νόμος θα ισχύει για κάθε ποικιλία που θα εγκριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον.

«Ο νόμος έχει ως στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ. Η απόφαση πάντως δεν θεωρείται έκπληξη, με δεδομένο ότι το Παρίσι είχε ήδη επιβάλει προσωρινές απαγορεύσεις στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, το 2011 και πέρυσι.

Η γαλλική Ένωση Παραγωγών Αραβοσίτου είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του συμβουλίου επικρατείας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στη Γερουσία, με την αιτιολογία ότι η προσωρινή απαγόρευση δεν είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε «επείγουσα οικονομική κρίση», όπως οι ίδιοι υποστήριζαν.

Το MON810 είναι η μοναδική γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβοσίτου ανθεκτικού σε παράσιτα, η οποία επιτρέπεται να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκρισή της βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση, στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης περί χρήσης «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών στην Ε.Ε., ωστόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι υπουργοί των «28» δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια άλλη ποικιλία καλαμποκιού, το Pioneer 1507 της DuPont και της Dow Chemical, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για αυτόματη έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία ασκεί πιέσεις να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι μελλοντικές αποφάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου