Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους στα Ιωάννινα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της τοπικής ομάδας του Πελίτι
Το Πελίτι -η Ελληνική οργάνωση που ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των  ντόπιων ποικιλιών και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων- συμμετέχοντας στο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους, θα περάσει από τα Ιωάννινα την Κυριακή 27 Απριλίου, στις 7:30 το απόγευμα.
Η τοπική ομάδα του Πελίτι στα Ιωάννινα μαζί με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ιωαννίνων οργανώνει εκδήλωση ενδιάμεσης φιλοξενίας - κατευοδίου του καραβανιού στην πλατεία Μαβίλη. Αν ο καιρός είναι βροχερός, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. To πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και συναυλία από το μουσικό σχήμα «Νάμαστε».

Τον προηγούμενο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίσθηκε το νομοσχέδιο «Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα φυτικού αναπαραγωγικού υλικού στην αγορά- (Κανονισμός για το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό)», το οποίο, με το πρόσχημα της απλοποίησης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους και το υπόλοιπο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, αντί να ευνοεί την αγροτική βιοποικιλότητα, ευνοούσε τη προμήθεια των σπόρων από λίγες παγκόσμιες μεγαλο-εταιρίες.
Ευτυχώς, πολλές ευρωπαϊκές (και Ελληνικές) οργανώσεις δραστηριοποιήθηκαν στη μάχη ενάντια στον έλεγχο του σπόρου από τις πολυεθνικές, έλεγχος που οδηγεί στον έλεγχο της τροφής των λαών, δηλαδή στον έλεγχο των λαών. Το Πελίτι συμμετείχε ενεργά στα ευρωπαϊκά δίκτυα και ενημέρωνε συνεχώς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να καταψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Επιτροπές και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στις 11 Μαρτίου 2014 η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, χάρη στην ενημέρωση και στον αγώνα των πολιτών, καταψήφισε το νέο νομοσχέδιο για τους σπόρους και το υπόλοιπο πολλαπλασιαστικό υλικό.
Το καραβάνι διοργανώνεται από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, από το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων, από το ινδικό κίνημα Νταβντάνια και το γαλλικό Κοκοπελί, που αγωνίζονται για την διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας, για την ελευθερία επιλογής της τροφής μας, για την ελεύθερη διακίνηση των σπόρων, ώστε να προσαρμόζονται στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες, ενάντια στον έλεγχο της τροφής που γίνεται μέσα από τον έλεγχο του σπόρου.
Το Καραβάνι ξεκινά από το Παρανέστι Δράμας και οδικώς, μέσω Ιταλίας, θα καταλήξει στη Νότια Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που διοργανώνει το Κοκοπελί στις αρχές Μαΐου.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου