Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οικομουσείο του Αώου

Ένα μουσείο μάς ανοίγει τους ορίζοντες, για να γνωρίσουμε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του τόπου μας, αν όχι της Ευρώπης, αυτό του Αώου. Τις πύλες του ανοίγει και επίσημα την Κυριακή το Διασυνοριακό Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.
 Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι τέσσερις συνεργαζόμενοι φορείς που υλοποιούν το έργο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), η Πίνδος Περιβαλλοντική, το Institute of Nature Conservation in Albania (INCA) και το Δασαρχείο της Πρεμετής, οργανώνουν και συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο του Δημαρχείου Κόνιτσας στις 26 και 27 Ιανουαρίου.
 Το Μουσείο, το οποίο είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013», αποσκοπεί στην από κοινού προστασία, προβολή και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης απορροής του Αώου, από τις πηγές του μέχρι το Τεπελένι της Αλβανίας, συμπεριλαμβάνοντας τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο με τα Μαστοροχώρια.
 Η δημιουργία του Οικομουσείου του ποταμού Αώου βασίστηκε σε ήδη υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες, σε επιτόπια έρευνα και σε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, πάντα σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Μέσα από τη διαδικασία αυτή επιλέχθηκαν τέσσερις βασικές θεματικές διαδρομές:
·        «Ο Αώος και ο άνθρωπος»,
·        «Οι δρόμοι και η διάσχιση του χώρου»,
·        «Οι καρποί της γης του Αώου» και
·        «Το νερό κι ο τόπος».
 Να σημειωθεί, ότι τα Οικομουσεία, ανά τον κόσμο, έχουν συμβάλλει στη διατήρηση και στη στήριξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, στην καταγραφή και στη μετάδοση της ιστορικής μνήμης, στην αναβίωση τοπικών εκδηλώσεων και στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ενισχύουν την επαφή της τοπικής κοινωνίας με το περιβάλλον και τον πολιτισμό της, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις ανάπτυξης της περιοχής με χαρακτήρα αειφορικό.
 Το πρόγραμμα
 Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την έναρξη του διήμερου συνεδρίου θα κηρύξει ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας, στις 26 Ιανουαρίου, στις 18:00, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το συνέδριο. Θα ακολουθήσουν επίσημοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, και από τους Δημάρχους της Πρεμετής, Gilbert Jace και της Κλεισούρας, Klement Ndoni, ως εκπρόσωποι των περιοχών της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει το οικομουσείο στην Ελλάδα και την Αλβανία. Θα χαιρετήσουν επίσης, ο Θανάσης Κοράκης εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου, ο Διευθυντής του Δασαρχείου Πρεμετής, Elton Ismaili και o Διευθυντής του Med-INA, Θύμιος Παπαγιάννης. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση του Οικομουσείου από τους εταίρους του έργου και θα υπογραφεί το Σύμφωνο Καλής Συνεργασίας του Δικτύου του Οικομουσείου.
 Κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι τέσσερις θεματικές διαδρομές του, μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες του Οικομουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν την φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Ξεχωριστή νότα θα δώσει η παρουσίαση του παραμυθιού του Οικομουσείου, «Το χάρισμα του φεγγαριού», που αποδίδει μυθιστορηματικά τις διαδρομές αυτές. Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος και διαχείρισης πολιτισμικής κληρονομιάς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής του Αώου καθώς και τις διεθνείς τάσεις στην ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η εικονική περιήγηση που θα επιτρέπει στους επισκέπτες του Οικομουσείου να περιηγηθούν στις τέσσερις θεματικές διαδρομές του, μέσω του διαδικτύου, καθώς και η ιστοσελίδα του. Τέλος, στόχος του συνεδρίου, είναι να αποτελέσει την αφορμή για να συζητηθούν οι προοπτικές που μπορεί να προσφέρει το Οικομουσείο στην ανάπτυξη της περιοχής.
 Παράλληλα, στις 29 και 30 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, θα γίνει ειδικό ενημερωτικό σεμινάριο για τα μέλη του δικτύου του Οικομουσείου που θα αναλάβουν τη μελλοντική ανάπτυξη και διαχείριση του.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου