Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ο Αη-Γιώργης



Η θέση στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Γεώργιος κρύβει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του χωριού μας. Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Λαμπρίδης, στη θέση αυτή βρισκόταν αρχικά το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, το οποίο, σε άγνωστη χρονολογία, το πιθανότερο πριν το 1650, μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Το μοναδικό κτίσμα που απέμεινε από το παλιό μοναστήρι πιθανότατα να είναι η στέρνα που βρίσκεται κοντά στο ναό του Αγίου Γεωργίου,  οποία είναι από τις μεγαλύτερες του χωριού.


Ο χώρος αυτός ήταν και ο αρχικός πυρήνας του χωριού μας. Ο Στάθης  Λαμπρίδης επισημαίνει τη στενή σχέση του χωριού με το μοναστήρι, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ποιο από τα δύο (το χωριό ή το μοναστήρι) δημιουργήθηκε πρώτο. Ωστόσο, επειδή τα μοναστήρια δημιουργούνται κατά κανόνα σε μη κατοικημένες τοποθεσίες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το χωριό συγκροτήθηκε γύρω από την Ευαγγελίστρια, από τις οικογένειες των ανθρώπων που εργάζονταν στα κτήματα και τα κοπάδια της Μονής. 

Τμήμα τοίχου του παλιού μοναστηριού

Η μετακίνηση του Μοναστηριού της Ευαγγελίστριας ενδέχεται να σχετίζεται και με την δημογραφική και γεωγραφική ανάπτυξη της κοινότητας στον χώρο που αναφερόμαστε. Μέχρι το 1600 περίπου, δεν είχε αναπτυχθεί ο Κάτω Μαχαλάς και επομένως ο χώρος στον οποίο μετακινήθηκε το Μοναστήρι δεν ήταν κατοικημένος εκείνη την εποχή.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1869 από την Αναστάσαινα Δόνου. Ο άντρας της, Τάσιος Ντίνος ή Ντόνος, από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια των Δοναίων, ήταν ταξιδεμένος στην Τζουμαγιά (σημ. Μπλαγκόεβγκραντ) της Βουλγαρίας, μαζί με τους γιους του Γεώργιο και Ελευθέριο. Η οικογένεια κατοικούσε στο σπίτι που βρίσκεται στον Πάνω Μαχαλά και στο οποίο μέχρι πριν από είκοσι χρόνια έμενε η δισέγγονη του Τάσιου, η Πάνθια.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου