Σάββατο 13 Απριλίου 2013

"Τσιάτσκες"




Το αγριολούλουδο που βγαίνει πρώτο την άνοιξη και φωτίζει τα καταπράσινα λιβάδια. Η «τσιάτσκα», όπως την ξέρουμε στον τόπο μας, από μια ονομασία που μάλλον έχει σλάβικη προέλευση. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα ότι πρόκειται για το αγριοκάρδαμο και ότι έχει διάφορες χρήσεις στην πρακτική ιατρική μαγειρική, εκτός από τις λαχανόπιτες.
Κάποιες χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό (και για άλλα φυτά) υπάρχουν στον ιστότοπο www.alekati.gr:



Eπιστημονική Oνομασία: Capsella pursa pastoris
Άλλες Ονομασίες: τραγιά, τζουρκάς, καψέλλα, καρδιές των μητέρων, ραγιάς
Περιγραφή: Η αγριοκαρδαμούδα (Capsella pursa pastoris) είναι ένα από τα κοινά άγρια φυτά του τόπου μας που φυτρώνει την άνοιξη. Μοιάζει με άγρια λαψάνα, είναι μικρό φυτό με λεία φύλλα και λεπτό κορμό, με άσπρα άνθη και ο καρπός του, κάψα, έχει το σχήμα καρδίας ή παλιά τουλάχιστον θύμιζε το πουντζίν του βοσκού. Οι καρδιόσχημοι καρποί μοιάζουν με τα δερμάτινα πουγγιά που είχαν κάποτε οι βοσκοί, και από εκεί προέρχεται και το όνομα του «καψάκιον το βαλάντιο του βοσκού» /Capsella pursa pastoris/, ένα άλλο κοινό αγγλικό όνομα είναι «καρδιές των μητέρων», που υπενθυμίζει ότι το βότανο είναι χρήσιμο για γυναικολογικά προβλήματα.


Ιδιότητες: Η αγριοκαρδαμούδα περιέχει αμινοξέα, οργανικά οξέα, τανίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνες C και Κ, ασβέστιο, θείο και άλλα. Ολα τα συστατικά του διαλύονται σε νερό και οινόπνευμα και αυτό μας βοηθά να τα πάρουμε εύκολα χωρίς απώλειες. Η αγριοκαρδαμούδα λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Κ, βοηθά σε αιμορραγίες, με εσωτερική και εξωτερική χρήση, γιατί έχει αιμοστατικές ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει σε ρινορραγίες, σε πληγές που αιμορραγούν, σε αιμοπτύσεις, γαστρορραγίες, σε εντερικές αιμορραγίες, μητρορραγίες, αιματουρία και αιμορροΐδες. Είναι από τα βότανα που τακτοποιούν την πίεση. Με τα συστατικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσει τους υπερτασικούς να ρίξουν την πίεσή τους, αλλά συνάμα τους υποτασικούς να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων για τους διαβητικούς, γιατί τους βοηθά να τακτοποιήσουν το ύψος του σακχάρεως τους στο αίμα. Για τις ιδιότητές του αυτές χρησιμοποιείται στην φαρμακοποιία για την παρασκευή φυτικών φαρμάκων. Συνάμα είναι τονωτικό γενικά για τον οργανισμό, τα αμινοξέα που περιέχει του παρέχουν την δυνατότητα για αναδόμηση του οργανισμού, βοηθά για μια ανοιξιάτικη αποτοξίνωση του οργανισμού και τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα διάφορα προβλήματα της κλιμακτηρίου. Εκεί όμως που πραγματικά συστήνεται με άριστα αποτελέσματα είναι στην ατροφία των μυώνων και σε προβλήματα κλειδώσεων. Χρησιμοποιείται με εντριβές και καταπλάσματα το βάμμα του φυτού. Υπάρχουν καταγραφές για ξεπέρασμα προβλημάτων κήλης χωρίς χειρουργική επέμβαση με τη χρήση κομπρέσων από βάμμα του βοτάνου. Η αγριοκαρδαμούδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα μας φρέσκα σε σαλάτες με διάφορα άλλα λαχανικά και βρασμένα αυγά ή και με μαγιονέζα, σε σούπες, σε βρασμένα λαχανικά με λαδολέμονο, στον ατμό για γαρνίρισμα πιάτων με κρέας και ψάρι.
.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου