Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Εναλλακτικό Δίκτυο Συναλλαγών και Αλληλεγγύης Ιωαννίνων



Σας ενημερώνουμε ότι τα μέλη και οι φίλοι της πρωτοβουλίας πολιτών Ιωαννίνων «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες» θα προχωρήσουν σε διανομή ποιοτικών και φτηνών ελληνικών προϊόντων.

ΔΙΑΘΕΣΗ: ΚΕΠΑΒΙ-Εθνάρχου Μακαρίου 11 

Κυριακή 14 Απρίλη 

από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι


Παραγγελίες μπορείτε να κάνετε από 22/3/2013:
1.     Τηλεφωνικά στο 26510-71230 τις ώρες 9:00-14:00
2.     Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση παραγγελίας, που υπάρχει στον ιστότοπό μας: http://trofima-xoris-mesazontes-ioannina.blogspot.gr

Τιμές και προϊόντα 

Η ποιότητα όλων των προϊόντων έχει διασφαλιστεί με υπογραφή συμφωνητικού από όλους τους παραγωγούς, καθώς και με την υποβολή όλων των απαραίτητων νόμιμων πιστοποιητικών.
Ελαιόλαδο: Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο φετινής παραγωγής (2012-2013) από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου χωρητικότητας 5Lt στην τιμή των 16 ευρώ. 
Ρύζι από Μονοκλησσιά Σερρών σε συσκευασίες 3-5 κιλών :
α) καρολίνα 1 ευρώ το κιλό, 
β) νυχάκι 0,90 λεπτά το κιλό,
γ) κίτρινο 1 ευρώ το κιλό, και
δ) καστανό 0,90 ευρώ το κιλό  
Αλεύρι από Τύρναβο σε συσκευασίες 10 κιλών:
α) για όλες τις χρήσεις 0,58 λεπτά το κιλό,
β) σκληρό ( για χωριάτικο ψωμί ) 0.62 λεπτά το κιλό
γ) ολικής 0,70 το κιλό και
δ) καλαμποκάλευρο 0,70 λεπτά το κιλό
Ελιές Καλαμών
3,5€ το κιλό (χύμα σε σακουλάκι)
Συσκευασίας πλαστικού δοχείου 1,0 Kg στην τιμή  των 3,00€ το δοχείο σε άλμη, ξίδι και ελαιόλαδο (καθαρό βάρος 0,650kg)
Ελιές Άμφισσας  
Πράσινες ελιές Άμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, και η τιμή ανέρχεται στα 6 ευρώ το δοχείο.
Θρούμπες (ζαρωμένες) Άμφισσας, Συσκευασία: πλαστική σακούλα μη αεροστεγή (λόγω μη ολοκλήρωσης της ζύμωσης) σε ξύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη με δυνατότητα επιλογής βάρους και η τιμή ανέρχεται στα 3 ευρώ το κιλό.
Μαύρες ελιές Άμφισσας, Συσκευασία: Δοχείο πλαστικό, Καθ. Βάρος 2.300 γρ. σε αλάτι, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο, για να είναι έτοιμες για κατανάλωση και η τιμή ανέρχεται στα 7 ευρώ το δοχείο.

Η δημιουργία της Πρωτοβουλίας πολιτών
Μετά από μαζική συνέλευση, στις 22/11/2012 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, συγκροτήθηκε και ξεκίνησε να εργάζεται η ανοιχτή επιτροπή της πρωτοβουλίας πολιτών για τα «Τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες».
Η κρίση όλο και μεγαλώνει διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα ακόμη και στην προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για όλο και περισσότερους πολίτες.
Σ αυτούς τους καιρούς είναι επιτακτική ανάγκη να αντιδράσουμε, να αναπτύξουμε δραστηριότητες,  έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός πυρήνας αλληλεγγύης.
Εθελοντικά ξεκινάμε την δράση ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, έχοντας σκοπό να εξασφαλιστούν τρόφιμα χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων.
Μέσω της δράσης ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ:
Ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με τον παραγωγό και τον καταναλωτή, παρακάμπτοντας τον μεσάζοντα και το σούπερ μάρκετ. Έτσι, πετυχαίνουμε χαμηλές τιμές για τα προϊόντα που χρειαζόμαστε όλοι μας.
·   Πιέζουμε για να πέσουν οι τιμές γενικότερα. 
·   Προωθούμε τους συνεταιρισμούς καταναλωτών και παραγωγών. 
·   Στηρίζουμε τους ανέργους και τους αγώνες των εργαζομένων, προωθούμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την αξιοπρέπεια.
Μέλος της κίνησης μπορεί να γίνει κάθε πολίτης που συμφωνεί με τις γενικές αρχές της και ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεών της. Τα μέλη της είναι ισότιμα, δεν υπάρχουν οργανωτικά επίπεδα και μόνιμος διαχωρισμός καθηκόντων. Οι συνελεύσεις και οι επιτροπές της συζητούν, αποφασίζουν και συντονίζουν τις δραστηριότητές της. Για να γίνει κάποιος μέλος, συμπληρώνει τη Δήλωση Συμμετοχής, που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας,

Στις 20/2/2013 πραγματοποιήθηκε στα Λιθαρίτσια συνάντηση πολιτών, με σκοπό την δημιουργία του Εναλλακτικού Δικτύου Συναλλαγών και Αλληλεγγύης στην πόλη μας. 
Έγινε αναλυτική συζήτηση για την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία», για μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται στη επιδίωξη του κέρδους, αλλά στη βάση της δημιουργούμενης αξίας και των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων. 
Η συζήτηση ήταν δημιουργική και κατέληξε σε μια γενική συμφωνία αρχών, ώστε να πετύχουμε τη μεταξύ μας δικτύωση, τους στόχους, τους τρόπους και τη συνεργασία στο ζήτημα της συγκρότησης του δικτύου και της δημιουργίας ψηφιακής εναλλακτικής νομισματικής μονάδας πίστωσης, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά της τοπικής κοινωνίας. 
Αποφασίστηκε η συγκρότηση του Εναλλακτικού Δικτύου Συναλλαγών και Αλληλεγγύης, του οποίου οι αρχές και το καταστατικό θα προκύψουν από την συνέλευση των μελών του δικτύου στις αρχές Απριλίου.
Η ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία θα γίνει με αποστολή email, καθώς και με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον δικτυακό τόπο: http://enalaktiki-topiki-oikonomia-ioannina.blogspot.gr
Το κυρίαρχο χρηματικό και τραπεζικό σύστημα, όπως είναι δομημένο επάνω στην τοκογλυφία και την συγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου, έχει επιφέρει φτώχεια, αθλιότητα και αδικία στο ανθρώπινο γένος, αδιαφορώντας παράλληλα για το περιβάλλον και τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη Γη. Είναι ένα σύστημα του οποίου τις επιπτώσεις βιώνουμε πολύ σκληρά και στην χώρα μας και θα πρέπει να ξεπεραστεί. 
Ας κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ότι απαιτούν οι περιστάσεις για να σώσουμε τις ζωές μας. 
Υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός του κόσμου της εργασίας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

(Τα τοπικά συστήματα εμπορικών ανταλλαγών (Local Exchange Trading systems, επίσης γνωστά και ως Συστήματα LET) ξεκίνησαν από δημοκρατικά οργανωμένες, μη κερδοσκοπικές κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχουν μια υπηρεσία πληροφοριών στην κοινότητα και καταγράφουν τις συναλλαγές των μελών τους για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ως μέσο ανταλλαγής στην περιοχή μονάδες του εναλλακτικού συστήματος.
Σε ορισμένες περιοχές, π.χ. στο Τορόντο, έχει ονομαστεί «Σύστημα Τοπικής Απασχόλησης και Εμπορίου». Στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, ήταν γνωστά ως «Τοπικά Συστήματα Μεταφοράς Ενέργειας».
Ο Μάικλ Λίντον καθιέρωσε τον όρο «τοπικό σύστημα εμπορικών συναλλαγών» το 1983 και για ένα διάστημα διηύθυνε το Σύστημα LET στην Κοιλάδα Comox, στο Courtenay της Βρετανικής Κολούμπια. Το σύστημα που σχεδίασε προοριζόταν για συμπλήρωμα του εθνικού νομίσματος και όχι για αντικατάστασή του, αν και υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος με ευρηματική χρήση των LETS.
Τα δίκτυα LETS χρησιμοποιούν άτοκες τοπικές μονάδες πίστωσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γίνονται άμεσες ανταλλαγές νομισμάτων.
Για παράδειγμα, ένα μέλος μπορεί να κερδίσει μονάδες πίστωσης, προσφέροντας την φροντίδα παιδιών σε ένα άτομο και να τα ξοδέψει αργότερα σε ένα ξυλουργείο, πιστώνοντας ένα άλλο άτομο στην ίδια κοινωνική ομάδα. Το LETS, σε αντίθεση με άλλα τοπικά νομίσματα, δεν εκδίδει τυπωμένα χαρτονομίσματα, αλλά οι συναλλαγές καταγράφονται σε μια κεντρική μηχανογραφική περιοχή, ανοιχτή και διαθέσιμη για χρήση σε όλα τα μέλη. Καθώς κάποια πίστωση καταγράφεται από τα μέλη του δικτύου, προς όφελος των ίδιων των μελών, τα LETS θεωρούνται συστήματα αμοιβαίας πίστωσης.)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου