Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η Φιλαρμονκή της Χωματερής

Επειδή κάθε χρόνο τέτοια εποχή η βιομηχανία του Θεάματος και της Κατανάλωσης μάς βομβαρδίζει με το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» (Christmas spirit, επί τω ελληνικότερον), αξίζει να δούμε κάτι πιο αληθινό και πιο ανθρώπινο. Άλλωστε, όπως έλεγε και μια Σουδενιώτισσα νηπιαγωγός στα παιδιά: τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τη γέννηση ενός βρέφους σε μια σπηλιά: το γεγονός αυτό μπορούμε να μας εμπνεύσει χίλιες δυο σκέψεις και πράξεις και όχι αναγκαστικά συχνές επισκέψεις στα Jumbo
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μας θυμίσει ότι κάτω απ’ τον ήλιο ζουν (και πεθαίνουν), χαίρονται και λυπούνται κι άλλες οντότητες σαν κι εμάς: γύρω στους 6 δισεκατομμύρια μικρόκοσμους! Γύρω στους 6 δισεκατομμύρια Χριστούς…
Η «Ανακυκλωμένη Ορχήστρα» μπορεί να μας θυμίσει πράγματα που γνωρίζουμε, και συνηθίζουμε να τα ξεχνάμε: Ότι άλλο πράγμα είναι οι στατιστικές και άλλο η ζωή και η ανθρώπινη δημιουργία (ειδικά σε μια παραγκούπολη της Λατινικής Αμερικής, όπου ένα βιολί κοστίζει περισσότερο από ένα σπίτι). Ότι μπορούμε να «φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας» (κατά τον Θουκιδίδη). Ότι «η φτώχεια τέχνες μάθαινε κι η αρχοντιά καμάρι» κι ότι «η μικρή πατ’λιά έχει το λαγό». Και ότι, κατά τον Ελύτη: «κάθε πρόοδος στο ηθικό επίπεδο δεν μπορεί, παρά να είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την ικανότητα που έχουν η Δύναμη κι ο Αριθμός να καθορίζουν τα πεπρωμένα μας».

«Η Φιλαρμονική της Χωματερής (Landfill Harmonic) είναι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που περιγράφει μια αξιέπαινη μουσική ορχήστρα στην Παραγουάη, στην οποία οι μουσικοί παίζουν όργανα φτιαγμένα από σκουπίδια.

Η Κατεούρα (Cateura) της Παραγουάης είναι μια πόλη χτισμένη κυριολεκτικά πάνω σε μια χωματερή. Οι ρακοσυλλέκτες της πόλης ψάχνουν στα σκουπίδια για εμπορεύσιμα αγαθά και τα παιδιά κινδυνεύουν από τα ναρκωτικά και τις συμμορίες.

Όταν ο διευθυντής της ορχήστρας Ζαράν και ο δάσκαλος μουσικής Φάμπιο οργανώνουν ένα πρόγραμμα εκμάθησης μουσικής για τα παιδιά της Κατεούρα, έχουν περισσότερους μαθητές από μουσικά όργανα.
Όλα άλλαξαν, όταν ένα παιδί τους έφερε κάτι που δεν είχαν δει ποτέ: ένα βιολί φτιαγμένο από σκουπίδια. Σήμερα, μια ολόκληρη ορχήστρα χρησιμοποιεί συναρμολογημένα μουσικά όργανα από σκουπίδια και πλέον ονομάζεται Η Ανακυκλωμένη Ορχήστρα.

Η ταινία δείχνει πώς τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε όμορφα μουσικά όργανα και το σημαντικότερο μαρτυρά την ανεκτίμητη αξία των ανθρώπων.»

Πηγή: www.econews.gr

"Cateura", πίνακας του Fidel Fernadez

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου