Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο του χωριού




Συνεχίζονται οι ανοιχτές εκδηλώσεις του Φθινοπωρινού Σχολείου στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του χωριού μας.
Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Εργασία, ταυτότητες και νέοι δρώντες σ’ έναν μεταβαλλόμενο αγροτικό χώρο. Διαδικασίες και εμπειρίες της αγροτικής αναδιάρθρωσης».
Εισηγητές ήταν η Θεοδοσία Ανθοπούλου, αναπληρ. καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Μιχάλης Πέτρου, Ερευνητής, ΕΚΚΕ- Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας.
Στις εισηγήσεις και στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το παρόν του αγροτικού χώρου και για τις προοπτικές που ανοίγονται στο προσεχές μέλλον, το οποίο, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ρευστότητα. Στη συζήτηση έγιναν προσεγγίσεις του αγροτικού χώρου από τρεις οπτικές γωνίες, από τις επιστήμες που αντιπροσωπεύονται στο Σχολείο: την ιστορία, την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία.
Όσον αφορά τα περιθώρια δράσης των τοπικών κοινωνιών σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, στην οποία κυριαρχεί το χρηματιστικό κεφάλαιο (τραπεζικό κεφάλαιο «μπολιασμένο» με βιομηχανικό κεφάλαιο), η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι επιτυχημένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συναίνεση των τοπικών παραγόντων. Χρειάζεται δηλαδή ο ένας να ακούει τον άλλο, να ακούει τον τοπικό του «αντίπαλο», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για να υπάρχει μια από κοινού στάση στα πιο σημαντικά ζητήματα του τόπου. (Για παράδειγμα, στην περιοχή μας οι κυνηγοί να ακούσουν τους κτηνοτρόφους και το αντίστροφο.)

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση με θέμα: «Τα ρεμπέτικα της εργασίας». Μια όμορφη ρεμπέτικη παρέα παρουσίασε τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου, τα οποία απεικόνιζαν την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας εκείνη την εποχή. Δέκα μουσικοί εναλλάσσονταν στο πάλκο, ερμηνεύοντας, με ψυχή και μεράκι, τραγούδια για τους μαγαζάτορες, τους πλανόδιους πωλητές, τους εργάτες, τους ναυτικούς, τους ψαράδες.
 Το μόνο στενάχωρο γεγονός αυτών των εκδηλώσεων είναι ότι, σ’ αυτό το άνοιγμα του Πανεπιστημίου προς την τοπική κοινωνία, το χωριό μας αντέδρασε φοβικά και με επαρχιώτικο σνομπισμό. Βέβαια αυτό είναι χαρακτηριστικό όλης της ελληνικής κοινωνίας και το χωριό μας δεν αποτέλεσε την ευχάριστη εξαίρεση. Ωστόσο, αξίζει να το σκεφτούμε καλύτερα και να αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία που μας προσφέρεται. Στη συνεργασία της ακαδημαϊκής με την τοπική κοινότητα θα είναι και οι δύο κερδισμένες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου