Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορικά στοιχεία για τα Σουδενά

Το σπίτι των Μισιαίων στην "Αλεξόπ'λαινα"


Προχωράει η έρευνα για την ιστορία των Σουδενών και παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Σουδενών της Πελοποννήσου εδώ και δύο χρόνια έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας την έρευνα για την ιστορία των Σουδενών της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.
Οι ερευνητές είχαν επισκεφτεί την περιοχή μας πέρσι τον Αύγουστο και ήρθαν την περασμένη εβδομάδα. Η ομάδα αποτελούνταν από 8 ερευνητές (ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγο και φωτογράφο), που διέμειναν στη Λαμπριάδειο και πραγματοποίησαν στοχευμένες μελέτες σε διάφορα σημεία των Πάνω και Κάτω Σουδενών.
Στο χωριό μας, εκτός των άλλων, βρέθηκαν διάφορα όστρακα (θραύσματα κεραμιδιών και πλίνθινων τούβλων) στο Παλιοχώρι, στην Αλεξόπλαινα και στον Καβαλάρη, τα οποία χρονολογούνται πιθανόν στην ύστερη βυζαντινή περίοδο.
Στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Παλιοχωρίου βρέθηκε ένα οικιστικός πυρήνας, που προσδιορίζεται στην ελληνιστική περίοδο, μια επέκταση του οικισμού κατά τη βυζαντινή περίοδο και μια τελευταία, μικρότερη, οικιστική δραστηριότητα κατά τον 14ο με 15ο αιώνα.
Αναμένονται επίσης στοιχεία από οθωμανικά αρχεία που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για φορολογικούς καταλόγους του χωριού μας από την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1470. 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, μαζί με τα κοινοτικά αρχεία του 19ου αιώνα (Κώδικας Χωρίου Επάνω Σουδενών, 1832-1868) και τα κείμενα του Ιωάννη Λαμπρίδη μπορούν να φωτίσουν την ιστορία του χωριού μας πολύ περισσότερο απ’ ότι φανταζόμαστε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου