Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

H Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε άδεια σε μεταλλαγμένη σόγια της Monsanto



Με εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου, εγκρίθηκε η διάθεση στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικώς τροποποιημένη σόγια MON 87701×MON 89788 (MON-877Ø1-2×MON-89788-1).
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η φράση «δεν προορίζεται για καλλιέργεια» θα πρέπει να αναγράφεται στην επισήμανση και στα συνοδευτικά έγγραφα των προϊόντων που περιέχουν ή αποτελούνται από την εν λόγω μεταλλαγμένη ποικιλία σόγιας.
Παρά τη διαφωνία της Ελλάδας και επτά ακόμα χωρών-μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Πέμπτη την εισαγωγή μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας σόγιας της αμερικανικής εταιρείας Monsanto για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
Η απόφαση, διευκρινίζει η Επιτροπή, βασίστηκε στη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία έκρινε ότι η ποικιλία σόγιας MON89788 δεν ενέχει «κανένα κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων, ούτε για το περιβάλλον», , στην ανακοίνωσή της.
Η «μεταλλαγμένη» σόγια, γνωστή και ως Roundup Ready 2, είναι ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει η ίδια εταιρεία. Οι γεωργοί μπορούν έτσι να ψεκάζουν τις καλλιέργειές τους με το ζιζανιοκτόνο χωρίς να βλάπτουν την ίδια την καλλιέργεια.
Η απόφαση, που θα ισχύσει για μια δεκαετία, αφορά την εισαγωγή της σόγιας και όχι την καλλιέργειά της στην ΕΕ. Τα προϊόντα που περιέχουν τον οργανισμό αυτό πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.
Η Επιτροπή ανέλαβε να αποφασίσει μόνη της για το θέμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, καθώς τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της έγκρισης.
Όπως ανέφερε το Reuters, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας όπου εξετάστηκε το θέμα το Σεπτέμβριο, 13 χώρες-μέλη τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης: Βέλγιο, Βρετανία, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Τσεχία, Ολλανδία.
Κατά της έγκρισης ψήφισαν οκτώ χώρες-μέλη: Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Πολωνία. Οι υπόλοιποι απείχαν από την ψηφοφορία.
Τα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που επιτρέπονται στην ΕΕ -κυρίως καλαμπόκι- έχουν λάβει έγκριση εισαγωγής από απευθείας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη συμφωνίας των χωρών-μελών, γεγονός που έχει εξοργίσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Για το θέμα της σόγιας εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι βιομηχανίες ζωοτροφών, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή σόγιας δεν επαρκεί. 
Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό σόγιας παγκοσμίως, το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες.

Πηγή: www.e-geoponoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου